استونایز
معمار: محمد کلهر، مهدی کیانی
تیم طراحی: الهام محمدرضایی، پیام صلاحی نژاد، سارا انواری، مازیار ایراندوست، امین آقاقلیزاده، علی رضوی، راحله ایزدی، امیر مرودشتی، حدیث عطارزاده، ایمان نریمان، محمد حسین گلکارفرد، محمد صالح طبری،محمد علی آقاعباسی
سفارش دهنده: انجمن سنگ ایران
حامی مالی: شرکت سنگستان محلات
محل اجرای طرح: نمایشگاه بین المللی تهران ـ دانشگاه علم و صنعت
سال ساخت ۱۳۹۶
مصالح: آهن
مساحت: 30 مترمربع
حجم: 90 متر مکعب
استونایز، کارگاهی چهار هفته ای با همکاری انجمن سنگ ایران و آزمایشگاه ساخت و تولید پیشرفته دانشگاه علم و صنعت بود که در تیرماه 95 در محل نمایشگاه بین المللی تهران و همزمان با هشتمین نمایشگاه بین المللی سنگ تهران برگزار شد.
هدف اصلی کارگاه، مطالعه روش های نصب پانل های سنگی در نما بود که با ارائه دکتر سید حسین موسوی (محقق در زمینه طراحی مدلهای پیش بینی عمر مفید نماهای سنگ طبیعی ساختمان ـ دانشگاه لیسبون پرتغال) و بازدید میدانی از امکانات و تجهیزات صنعت سنگ ایران آغاز شد. پس از آن، بخش عملی کارگاه با مطالعه روی پنلایز سطوح دو انحنایی دارای انحنای مثبت و منفی ادامه یافت که توسعه این روش ها، موجب رفع محدودیت های کاربرد متریال سنگ به عنوان پوشش نهایی در سطوح با فرم آزاد خواهد شد. همچنین با ایجاد آزادی بیشتری در انتخاب ابعاد قطعات ، امکان استفاده از قطعات بزرگ سنگی و در نتیجه نمایش هرچه بهتر بافت و طرح طبیعی سنگ که از خواسته های کارفرما نیز بود فراهم شد.
به این منظور از روش تخمین چند ضلعی های مسطح با مدلسازی تعاملی روی یک سطح پیچیده هندسی دارای انحنای مثبت و منفی استفاده شد . این پانل های سنگی بر روی یک وافل چوبی به عنوان سازه در نظر گرفته و محل و جزییات اتصالات بر روی سازه و پانل های سنگی مشخص شد. برای اتصال قطعات سنگی به وافل چوبی و بخاطر محدودیت جزییات و قطعات اتصال خشک سنگ و همینطور تغییر زاویه و فاصله قطعات سنگ از سازه، این دیتیل با ترکیب چند قطعه و تراشکاری قطعات ابداع شد که شامل یک قطعه لولایی برای ایجاد آزادی در یک محور و یک پیچ اصطحکاکی با قابلیت تنظیم طول برای آزادی در محور دیگر می باشد. نحوه اتصال پانل های سنگی به سازه ، تعیین نوع اتصالات و همینطور تعیین دقیق محل قرارگیری دیتیل های اتصالی با توجه به آزادی دیتیل ها در دو محور از پر چالش ترین مسائل پروژه به حساب می آید. در نهایت قطعات به وسیله دستگاه های CNC و واترجت برش داده شده و ظرف مدت دو روز همزمان با هشتمین نمایشگاه بین المللی سنگ تهران و به کمک اعضا ساخته شد. پس از برگزاری نمایشگاه سنگ تهران ، سازه به محل دانشکده معماری دانشگاه علم و صنعت منتقل و مجددا برپا شد.
پایش طرح:
تعامل دانشگاه و صنعت مطمئنا نتایج درخشانی را در پی خواهد داشت . این پروژه به سفارش انجمن سنگ ایران و با همکاری آزمایشگاه طراحی و تولید پیشرفته دانشگاه علم و صنعت انجام شد و هدف اصلی تغییر ذائقه معماران ، کارفرمایان و سایر عوامل وابسته به صنعت سنگ ایران نسبت به کاربرد این متریال دوست دار محیط زیست ، ماندگار و زیبا بود . متاسفانه کاربرد تکراری و حتی بازاری این متریال کهن، موجب بی علاقگی بسیاری از طراحان ، و بخصوص معمارانی که جریان ساز اصلی خط فکری جامعه معماری ایران هستند شده است. برپایی نمایشی این سازه، حین برگزاری نمایشگاه ، موجب جلب توجه بسیاری از بازدید کنندگان از نمایشگاه اعم از طراحان ، کارفرمایان ، تولید کنندگان سنگ و مهمانان خارجی شد . با توجه به بازخورد های گرفته شده در مدت برگزاری و بعد از نمایشگاه ، این پروژه، موفق به تاثیرگذاری گسترده ای در این زمینه شد که در سالهای آینده، نتایج آن مشهود خواهد بود.
منتشر شده در شماره 51، بهار 96