مروری به رونمایی فصلنامه 2A ویژه نامه اولین دوره برگزاری جایزه معماری آسیا – تهران ۱۳۹۵ ( به نقل از خبرگزاری ایران فردا )
ایران آرت : در این مراسم سید محمد بهشتی در خصوص اهمیت برگزاری جایزه معماری آسیا که توسط برگزارکننده ایرانی و در سطح بین المللی انجام شده،گفت: “کاری که آقای زهادی و همکارانشان انجام دادند من را یاد یک مطلبی انداخت که فکر کردم که اگر این را توضیح بدهم شاید به این کمک کند که ابعاد کاری که ایشان کردند بیشتر آشکار شود.به دلیل کیفیت زیستگاه ها در ایران که به صورت نقطه ای هستند در قیاس با بعضی کشورهای دیگری که زیستگاه ها پهنه ای هستند و گاهی نواری مثلا در مصر و در دو حاشیه ی نیل قابل زیست است یا در دلتای نیل در همه جایش قابل زیست است و به صورت پهنه ای است، در ایران به صورت نقطه ای است. یعنی مثل اینکه یک تسبیح را شما نخش را پاره کنید و دانه های تسبیح پخش می شوند در یک محیط گسترده. به عبارتی ایران یک مجمع الجزایر زیستی است و این یک خصوصیتی را در فرهنگ ایرانی ایجاد کرده است و آن این است که هرکدام از این جزایر زیستی باید می توانستند در شرایط بحران به حیات خودشان ادامه بدهند. برای همین هم باید اتکایشان به خودشان می بود و این خصوصیت را در ما ایجاد کرده است که من اسمش را گذاشته ام ” قائمیت به ذات ” . یک اسطوره هم برای این موضوع داریم. اسطوره ی آرش است که به تنهایی مامور می شود مرزهای این سرزمین را مشخص کند و برای این کار هم جانش را در چله ی کمان می گذارد و پرتاب می کند و هفت شبانه روز این تیر می رود تا به یک درخت گردو اصابت می کند. خب خیلی وقتها ما فکر می کنیم که اینها همه قصه است و چه ربطی به واقعیت دارد؟”
این مدیر فرهنگی در ادامه از فردوسی و دهخدا نام برد که سالها وقت خود را صرف آثار ماندگاری کرده اند و برای حفظ فرهنگ و زبان فارسی بسیار موثر بوده اند:”یکی از ویژگی های فرهنگ ما جهانی بودن و جهانی نگاه کردن است. و باز هم بگویم که از جمله خصوصیاتی است که با کاری که آقای زهادی انجام داده اند و برپایی این جایزه، حضور خودش را به نمایش در می آورند. این خیلی عجیب نیست که آقای زهادی یک نفر با چند یاری که همراهی اش می کنند یک مجله ای را 12 سال است که برپا می کنند و انقدر بلندپروازی دارند که اراده میکنند جایزه ای را برای معماری آسیا برگزار کنند و بعدی را هم شاهد خواهیم بود که برپا خواهند کرد. برای همین می خواهم بگویم که از اینجور اتفاقات میتواند در کشور ما اتفاق بیفتد و کسانی که فکر می کنند که باید همسایه ها یاری کنند که آن شوهرداری کند، بدانند که در ایران احتیاجی به این چیزها نیست و می شود با یک تیم بسیار کوچک کارهای بسیار بزرگ انجام داد. امیدوارم که موفق باشند.”
سپس احمد زهادی مدیرمسئول مجله A2 و برگزار کننده جایزه معماری آسیا در باره برگزاری جایزه و رویکردها، دیدگاه ها و تاثیرات اجتماعی آن گفت: “ایده جایزه معماری آسیا از سال 2015 توسط مجله تخصصی A2 مطرح و پایه گذاری شد و با دیدگاه های مشخصی تعریف شده است که اگر بخواهیم خیلی مختصر اشاره کنیم باید بگوییم معماری آسیا در طول تاریخ تمایل به چندگونگی داشته و تمدن های موجود در این قاره از ایران و چین و ژاپن تا هند به ایجاد یک نقشه معماری متفاوت، غنی و متنوع کمک کرده است. البته حاصل آن به وجود آمدن فضاهای شهری بی مثال و با ارزشی چون: استانبول، اصفهان، سمرقند، پکن و توکیو است، که اینها عمیقا معماری و شهر در قاره های دیگر را در طی دوران های مختلف تاریخی تحت تاثیر خودشان قرار داده اند.از طرفی ورود مدرنیته در دو قرن گذشته در شرق نیز موثر بوده و تغییرات فاحشی ایجاد کرده که در بوجود آوردن چهره شهرها مشهود است. که البته با نتایج عموما رضایت بخش همراه نبوده است. ”
او افزود:” با وجود این، با وضعیت رویه و گرایش امروزی میتوان چنین استنباط کرد که فرهنگ ( وابسته به ) معماری اخیرا شروع به حرکت در مسیر فاصله گرفتن از مدرنیسم و بازگشت به ارزش های پیشینیان را دارد. همچنین معماری معاصر آسیا ( از سه دهه اخیر ) شروع به ارائه پیشنهادات و راهکارهایی بر مبنای شرایط و احتیاجات جغرافیایی و فرهنگی خود کرده است. بنابراین هدف از برگزاری جایزه معماری آسیا در جهت تحقق سازگاری اقلیمی، اجتماعی، فرهنگی و در نهایت ایجاد معماری منطبق با نیازها و شرایط امروزی کشورهای آسیا با هدف پیروی از مدرنیته و حفظ ارزش های بنیادین و تاریخی خود است.”
در این مراسم دو سخنران دیگر نیز از تجربه های معماری آسیا و منطقه خاورمیانه گفتند. فرید اسماعیل معمار و موسس شرکت ایکس آرشیتکت در امارات به عنوان برنده رتبه اول در گروه شهرسازی در جایزه معماری آسیا تجارب خود را در خصوص معماری در خاورمیانه آسیا را ارائه کرد.
همچنین پل الزرا مدیرعامل شرکت اوستا نیز که متخصص ارتباطات اجتماعی و فرهنگ در حوزه پروژه های معماری و با تجارب فراوان در دنیا است نقطه نظراتش را راجع به تعریف از استراتژی فرهنگی پروژه بیان کرد.