مسکونی روژه نیاوران

نام پروژه :

مسکونی روژه نیاوران

کارفرما :

محمد مدرس – محسن نیک نژاد

موقعیت پروژه :

تهران

طراح :

رئوف قاسمی برقی

کاربری پروژه:

مسکونی

ویژگی های منحصر به فرد اثر

پروژه مسکونی روژه در منطقه نیاوران تهران و در بافت کوچه باغی آن قرار گرفته است.این پروژه به صورت مشارکتی بوده ( زمین از دو مالک و هزینه ساخت از طرف سازنده) شامل کلا هشت واحد مسکونی ( در هر طبقه دو واحد شمالی و جنوبی )طبقه همکف شامل لابی پارکینگ، سالن اجتماعات و یک طبقه منفی با کاربری پارکینگ می ‌باشد. سایت پروژه در انتها کوچه‌ای بن ‌بست بوده که این کوچه بن ‌بست به دو ملک همسایه ختم می‌شد. این دو ملک برخلاف روش تجمیع عمومی که از طول دو ملک مجاور صورت می‌پذیرد از عرض با یکدیگر تجمیع شده‌اند که نتیجه آن زمینی با ابعاد حدودی 10 در 50 با دسترسی از وسط ضلع طولی می‌باشد. نوع تجمیع این دو بنا به صورتی است که امکان ساخت یک طبقه زیر زمین، یک طبقه پیلوت و چهار طبقه 65 درصدی وجود داشت و می‌بایست در هر طبقه دو واحد شمالی ( دو خواب) و جنوبی (سه خواب ) طراحی می‌شد. با توجه به دسترسی بنا از ضلع کناری و تقریبا از وسط ضلع 45 متری موضوع نورگیری واحد شمالی و قرارگیری نورگیرها به موضوع اصلی پروژه تبدیل شد.
با اتودهای متفاوتی که روی نورگیرهای پروژه صورت پذیرفت نورگیر اصلی در قسمت انتهای بن بست تعریف شد که این نورگیر واحد شمالی را به دلیل دریافت نور جنوب از واحدهای شمالی متعارف مجزا می‌کرد. با توسعه این نورگیر در بدنه غرب و حجم‌های ساخته شده در آن عملا این بدنه به نمای اصلی ساختمان مبدل شد. به همین صورت در واحد جنوبی به دلیل ورود به بنا از ضلع باریک‌تر دو اتاق قرار گرفت که این دو اتاق با تراسی از همین نورگیر تغذیه می‌کرد. یکی از این اتاق‌ها با دسترسی جداگانه از لابی به صورت یک دفتر کار کوچک و مجزا در نظر گرفته شد. این اتاق با چرخش در پلان تراس‌های متفاوتی را برای واحد جنوبی ایجاد کرد و در عین حال به صورت یک اتاق با کار کردهای مجزا ( دفتر کار یا اتاق مهمان) در آمد.
نورگیر به کار گرفته شده در ضلع شرق با تراس‌های کوچک قرار گرفته در آن به عنوان نقطه اصلی پویایی واحدها در نظر گرفته شد از این رو تمامی تراس‌های کوچک اتاق‌ها در همین نورگیر تعبیه شد . برای کارکرد بهتر و قوی‌تر این تراس‌ها تیغه‌هایی عمودی برای کنترل دید تراس‌ها و واحدها نسبت به یکدیگر در نظر گرفته شد.
با توجه به قرارگیری ساختمانی با بافت آجری سعی شد نما در ارتباطی آرام با کنار ساختمان ساخته شده کناری قرار گیرد از لین رو نمای اصلی ساختمان ترکیبی از آجر و سیمان سفید در نظر گرفته شد. که بیشتر حجم آجر در مجاورت ساختمان آجری کناری است.
یکی از دیگر از ویژگی‌های نورگیر میانی ایجاد یک ورودی با یک حیاط کوچک است. مسیر دسترسی به ساختمان به یک فضای 5 در 5 میانی می‌رسد که این فضا از سمت چپ وارد پارکینگ همکف، رمپ و پارکینگ منهای یک و از سمت راست به حیاط کوچک و سپس لابی می‌رسد. در ادامه لابی به گونه‌ای طراحی شد که همانند یک گالری محلی برای نصب تابلوهای نقاشی یا مشابه باشد. این گونه به نظر می‌رسید که این فضا بعد از حیاط کوچک بنا نوعی از فضاهای فراموش شده مانند موزه‌ها و گالری‌های هنری را می‌تواند باز زنده‌سازی کن

مشخصات زمین پروژه :

تجمیع دو زمین از عرض – طول و عرض زمین ۵۰ در ۱۰ با دسترسی از میانه ضلع ۵۰ متری به مساحت ۱۹۵۰ متر مربع