ساختمان تجاری اداری پرنسا
محل اجرا : تهران – میدان شوش – خیابان صابونیان – پلاک 104
کارفرما : جناب آقای علی شعبانی
معماران : مهندسان معمار دات ( آرش پیرایش ، مهران حق بین )
مدیر پروژه : مهدی عبدی – حسین محمد نژاد
همکاران معماری : مونا اقتصادی – سام دشتی – امیر سامان دلروز – بهناز رافعی – علیرضا روحی – فائزه ظهیرالدین – آرین کریم زاده – توکا محمودیان – میرو نازاریان – فاطمه ناگهی – منصور نقدی – ناصر نقدی – زهرا یوسفی
طراحی داخلی : مهندسان معمار دات
طراح سازه : جلال الدین سجادیان
طراح تاسیسات مکانیکی : هادی مینایی
طراح تاسیسات الکتریکی : حامد نیکخو
مشاور نورپردازی : شرکت فاد ( مهدی یوسف نیا)
مشاور فضای سبز : شرکت عمران صنعت الهیه (ال گرین)
مشاور گرافیک محیطی : علی سر پولکی
نظارت : مهندسان معمار دات
اجرا : گروه هترا سازه (حسام شراهی)
ارائه : احسان اقلیدس – مجید حیدری
عکس : محمد حسن اتفاق – دید استودیو ( مسیح مستاجران )
ماکت : رضا حبیبی
زیربنا : 40000 متر مربع
زمین : 3600 متر مربع
تاریخ شروع : 1395
تاریخ پایان : 1399
معرفی پروژه
پس از آتش سوزی بازار بزرگ تهران و تجمع صنف بلورفروشان در خیابان صابونیان همجوار میدان شوش، با توجه به پایین بودن کیفیت کالبدی بافت فرسوده این منطقه، نیاز به یک مرکز تجاری و اداری با رویکرد مدیریت بازار و تمرکز صنف بلورفروشان از طرف تجار اصلی این صنف مطرح گردید.
ساختار شکل گیری واحدهای صنفی موجود در منطقه، ترکیبی از بنگاه ها و باراندازهایی است که به محل عرضه کالا یا پاساژهایی بدون امکانات رفاهی و خدماتی تبدیل شده است؛ از طرف دیگر با شکل گیری این صنف در اطراف میدان شوش و حضور پر رنگ خانواده ها بویژه بانوان در ساعات مختلف روز جهت خرید ضمن نیاز به افزایش امنیت اجتماعی، کمبود امکانات رفاهی بسیار پر رنگ تر از قبل گردید.
مجموعه تجاری – اداری “پرنسا” در زمینی به مساحت 3600 مترمربع و با زیر بنای تقریبی 40000 مترمربع ، در قامت یک کالبد جدید در بطن پر هیاهوی تجارت لوازم خانگی قرار گرفته است.
ساختار معماری پروژه با الهام از سازماندهی بازار ایرانی از راسته و تیمچه تشکیل شده است که این نگرش خود منجر به نفوذپذیری شهری و کشش جریان حرکت مراجعین به داخل مجموعه می گردد؛ با این رویکرد ارتباط مستقیمی بین دو خیابان مقاریان و صابونیان به عنوان دو شریان اصلی در ضلع شرقی و غربی مجموعه برقرار گردید که این کریدور در بخش تجاری به مانند یک راسته در بازار، واحدهای تجاری را در خود جای داد و واحدهای تجاری دیگر که منشعب از این راسته بازار هستند ،همچون معماری تیمچه در کنار یکدیگر سازماندهی شده اند؛ با این الگوی چیدمان، ضمن تامین نیاز مجموعه به ایجاد راسته های اختصاصی که بصورت خانوادگی و یا صنفی خریداری می شوند کلیه واحدهای تجاری با توجه به صنف مشترک آدرس پذیر میشوند.
فضای خالی میانی در این راسته، ضمن ارتباط بصری مناسب، نور طبیعی را از بالاترین تراز تجاری به داخل مجموعه هدایت می کند و از سویی دیگر با بهره گیری از پله های برقی و آسانسور های پانارومیک تعبیه شده در مجموعه، حرکت و ارتباط با طبقات دیگر را به طور کاملا ساده فراهم می سازد که این راهکار موجب تسهیل ارتباط بین طبقات و خوانش صحیح فضا در مجموعه و ایجاد یک مرکز ثقل قوی برای پویایی مجموعه، افزایش مشارکت های اجتماعی و تقویت مزیت های رقابتی کسب و کار تجاری می گردد.
در بخش اداری نیز به منظور بهره گیری از نور طبیعی و منظر شهری برای کلیه واحدها، ساختار شکل گیری فضا به نحوی است که واحد های اداری در بلوک های مجزایی شکل گرفته و از طریق یک مفصل ارتباط افقی به یکدیگر مرتبط می شوند؛ همچنین پیش بینی فضای تعاملی در طبقات اداری ضمن بهره گیری از نور طبیعی، فرصت تجربه کردن منظر شهری و ایجاد شرایط هم زیستی بین ساکنین ساختمان را به ارمغان می آورد .
در میانه دو بخش تجاری و اداری با توجه به کمبود فضای باز شهری و خدمات رفاهی در این منطقه، تراسی که حاصل از تفاوت تراکم شهری در این طبقه است به عنوان فضایی برای دیدن، دیده شدن و تعاملات اجتماعی مراجعه کنندگان و خاطره سازی آنان برای تثبیت جایگاه پروژه در ذهن شهروندان طراحی شده است.
نهایتا تخصیص کاربری ها بدین شکل می باشد که طبقات زیر زمین ششم تا زیر زمین دوم به کاربری پارکینگ با ظرفیت بیش از 500 پارکینگ، طبقات زیر زمین اول تا طبقه دوم به 280 واحد تجاری، طبقه سوم به مجموعه رستوران های متنوع و طبقات چهارم تا هشتم به 70 واحد اداری اختصاص یافته است. با پیش بینی بام تاسیساتی در پروژه و افزایش ارتفاع پوسته نما، یک واحد تاسیساتی با آرایشی همگون در راستای حفظ سیمای شهری در پروژه لحاظ گردید که این رویکرد خود پاسخی به تصویر مشوش و بی نظم سیمای شهری آن منطقه می باشد.
پرنسا با الهام از تاریخ پیشین منطقه بازار و بیان معاصر آن به عنوان یک الگوی توسعه شهری و با زنده سازی بافت فرسوده و تاریخی در منطقه، میتواند به بهبود کیفیت الگوی زیست شهری و روش کسب و کار فرا منطقه ای کمک نماید.