مسابقه طراحی موزه گوگنهایم – هلسینکی آکواریوم

Guggenheim museum in Finland

AQUARIUM

کورش رفیعی

از آنجا که در یک موزه تصوير و شی به عنوان ی اثر هنری به نمایش در می آیند، ایده ی کار بر مینای طراحی یک تصویر در قالب یک مکعب شیشه ای نیمه شفافی شکل گرفت که بر ساحل شهر هلسینکی شناور است.

 این مکعب شیشه ای توسط دو هسته مرکزی بتنی نگه داشته میشود. مکعب از درون تو خالی بوده و آکواریوم بزرگی را تعریف می کند که گالری ها همچون مکعب های رنگی معلق هستند. هسته های بتن و جداره های شیشه ای آکواریوم با الهام از طبیعت فنلاند و آثار آلوار آلتو، فرم مواجی در پلان دارند که این فرم در جداره ها تصویر معوج و دگردیسی را از نمای بیرونی به نمایش می گذارد که با حرکت ناظر مانند تصویری بر آب حرکت می کند. به طوری که فضاهای درونی موزه به مثابهای تصویری رنگی و مواج نشان داده میشود. در حقیقت، موزه انعکاسی از تصویر خود بر آب است در اینجا ناظر با یک دوگانگی از تصویر و واقعیت روبرو می شود که هنگام تماشای آثار هنری رخ می دهد. این اتفاق از درون فضا نیز برای مناظر بیرون می افتد. بطوری که سطح مواج شیشه منظر بیرونی را شکسته و تصویری انتزاعی از آن ارائه میدهد. دسترسی گالری ها از طریق مسیری شیبدار و مارپیچ امکان پذیر است که علاوه بر تامین دسترسی ها خود به عنوان یک گالری عمل می کند و بازدید کنندگان در حین عبور از این مسیر علاوه بر تماشای آثار هنری، با چشم انداز میهمی از شهر و فضاهای اطراف روبرو می شوند و در نهایت به بام سبزی می رسند که بر فراز شهر قرار گرفته و فضای کافه ها و رستوران ها را شکل می دهد به دلیل شناور بودن مکعب شیشه ای، سطح زبر آن و محوطه اطراف به شکل یک پلازای شهری بزرگ دیده شده که فعالیتهای هنری و اجتماعی را خود جای می دهد. آبدهی گرد هم آوردن عملکردها در یک مکعب شناور سیب کمترین دخالت ساختمانی با زمین شده و در نتیجه بیشترین سطح به سایت و محوطه ی باز احتصاص داده میشود. رویکرد پایداری در طراحی موزه با در نظر گرفتن استراتژی هایی همچون کمترین میزان تماس با سطح زمین و حداقل میزان حفر زمین، در راستای کاهش آلودگی هوا، دسترسی به شبکه های پیاده و دوچرخه شهری و وسایل حمل و نقل عمومی است. از سویی دیگر توجه به کاهش میزان مصرف آب، جمع آوری آب باران و استفادهی مجدد از آن و استفاده از مصالح بازیافتی و تجدید پذیر در طرح است.