مقدمه:
شهر مجموعۀ بههم بافتهای از فضاهای مسکونی و ارتباطات اجتماعی است. آرامش و آسایش انسان شهرنشین در گروی ارتباط مؤثر با محیط اطرافش است، محیطی که در آن فضاهای مسکونی درهم تنیده با روابط اجتماعی است. اصولا فضای شهری بیشترین ارتباط را بین مردم و محیط برقرار میکند و نقش بهسزایی در هویتبخشی و احساس آرامش به افراد دارد. از این رو، شهرها پدیده ای بیش از ساختمان های موجود بوده و تمرکز عرضه عملکردها را که بهطور وسیعی به عملیات تولید، توزیع، بازتولید نظام اجتماعی مربوط می شوند در برمیگیرند.
فهم این مسئله سبب میشود که بدانیم شهر فقط تراکم فیزیکی بناها، ساختمانها، راهها… نیست بلکه نقطه اتصال فعالیت های اقتصادی، اجتماعی و فرهنگی است. از این رو احداث هر بنای شهری صرفا ایجاد و توسعه فضاهای شهری نیست بلکه نقش مهمی در تعالی زیست شهری انسان دارد.
یکی از راههای رسیدن به درک متقابل انسان و محیط اجتماعی بررسی جامعهشناختی این قضیه در شکل پدیدهای اجتماعی است. پدیدهای که یک سر آن در اضطراب اجتماعی انسان از توسعۀ محیط فیزیکی اطرافش است و سر دیگر آن تعامل مفید و سازنده بین انسان و فضاهای شهری است. مفاهیمی مانند توسعه پایدار شهری، همگنی شهر، نیازسنجی انسانی که به صورت مستقیم یا غیرمستقیم درگیر پروژۀ توسعه شهری میشود، پایداری اجتماعی، … در این چارچوب میگنجد. فهم درست و یافتن راهکارهای مناسب برای بالا بردن ضریب مشارکت پذیری شهروندان در ارتباط متقابل با فضای تازه تأسیس شهری بهمنظور دستیابی به شهری پایدار و کمیت و کیفیت ارائه خدمات شهری به شهروندان از مهمترین اهداف مطالعه جامعهشناختی چنین پروژهای است.
پروژه ساخت مجموعه مسکونی تفریحی مهرگان رامسر بدون شک تأثیرات کوتاهمدت و بلندمدت اجتماعی پایداری چه بر ساکنان و چه بر گردشگران میگذارد. این تأثیرات شامل بهبود کیفیت زندگی ساکنان، زیباسازي شهرها، اشتغال زایی، عمران و بهسازي، سرمایه گذاري، توسعه صنعت گردشگري خواهد بود.
مسابقه محدود طراحی مجموعه مسکونی و تفریحی مهرگان رامسر توسط فصلنامه معماری و ساختمان و با مدیریت احمد زهادی برگزار گردید و از هفت گروه طراح معمار، سه نفر به عنوان هیئت داوری و همچنین دبیر هیئت داوری به شرح زیر دعوت بعمل آمده است.
هیئت داوری:
– سید محمد بهشتی
– شامیل محمدزاده
– بهروز منصوری
دبیر مسابقه:
– نغمه همتیان
مدیر مسئول:
احمد زهادی
معماران مدعو:
– ساناز قائم مقامی و مجتبی ظاهری
– کاوه خطیبی و مهر آسا چمنی
– آزاده عزیزی و وحید صدرایی
– محمد خاوریان
– فائزه عارف نظری و روح الله رسولی
– رئوف قاسمی
– اوژن سلیمی
برگزار کننده:
فصلنامه معماری و ساختمان
کارفرما:
مجموعه مهرگان
شروع جلسات از شهریور ماه ۱۴۰۲ آغاز شد و طی جلسات مشترک و بازدید از محل پروژه، هفت گروه طراحی کار خود را آغاز نمودند و پس از سه ماه، روز چهارشنبه بیستم دی ماه سال جاری هفت دفتر معماری، طرحهای خود را در ارتباط با مسابقه طراحی مجموعه مسکونی– تفریحی مهرگان رامسر در محل دفتر مرکزی مجموعه مهرگان در شهرستان نور و با حضور داوران ارائه نمودند و مورد قضاوت قرار گرفت.
نتایج و پیامدها:
برنامه و مسابقه مذکور به گونهای صورتبندی شده است که نتایج و پیامدهای زیر را به دنبال داشته باشد:
– تعامل حرفه ای بین متخصصان ، معماران ، کارفرمایان و سازندگان
– ارائه ایدههای نو از طریق معماران خلاق کشورمان
– ارتباط و هماهنگی مستقیم با کارفرما، همفکری و همکاری تا ارائه نتیجه
– جلسه داوری و حضور آزاد برای همه علاقهمندان حرفه، روشی در جهت هماندیشی و تفاهم، تبادلنظر و همچنین نقطه عطفی در طرحهای روشنفکرانه و مبتکرانه است.
توجه: حضور در جلسه داوری برای علاقهمندان آزاد بود.
گزارش تصویری و ویدئو داوری در رسانه معماری و ساختمان و رادیو Artalk منتشر و پخش خواهد شد.
برگزار کننده: فصلنامه معماری و ساختمان
کارفرما: مجموعه مهرگان
مدیر هیئت برگزاری: احمد زهادی
مسابقه مهرگان- رامسر ، هیئت داوران، کارفرما و برگزار کننده در یک قاب
از راست: سید محمد بهشتی، نغمه همتیان، شامیل محمدزاده، احمد زهادی، بهروز منصوری، مجتبی راودمند
-
بیانیه مسابقه:
جلسه ارزیابی طرح ها با حضور داوران مسابقه جناب آقایان دکتر سید محمد بهشتی، شامیل محمد زاده و دکتر بهروز منصوری، سرکار خانم دکتر نغمه همتیان دبیر مسابقه و احمد زهادی به عنوان برگزار کننده، روز چهارشنبه بیستم دی ماه 1402 در ساعت 5 بعد از ظهر در دفتر مجموعه مهرگان تشکیل شد.
-
ابتدا مروری بر معیارهای داوری به شرح زیر:
-
توجه به اقلیم و پتانسیل های محیطی و منطقه ای
-
خلاقیت و نوآوری در مقیاس کلان و اجزا
-
توجه به عرصه های عمومی و خصوصی
-
ملحوظ داشتن دیدهای بصری پروژه
-
توجه به ملاحظات اجرایی پروژه
همه پروژه ها واجد ارزش هایی بود که نمیتوان به آن بی توجه بود. بنابراین قضاوت کار آسانی نبود. همچنین، نکته قابل ذکر این است که نه تنها هیچ کدام از پروژه ها بی نقص نبود، بلکه در بعضی از پروژه ها نواقص خیلی جدی دیده میشد که میتوان حدس زد به دلیل کمبود زمان و حجم زیاد کار بوده است.
در اینجا به کارفرما توصیه میکنیم، که این پروژه ها را به عنوان محصول نهایی نبینند و چه بسا به آنها به عنوان خط فکری هر طراح نگاه کنند. لازم به ذکر است که کارفرما میتواند با هر کدام از گروههای طراحی مدعو همکاری داشته باشند. در جلسه هیات داوران و دبیر مسابقه، نقطه نظرات و اهمیت طرح ها، انطباق با وضع موجود و نیازهای کارفرما و همچنین بررسی دیگر عوامل مرتبط با شرایط مسابقه مد نظر قرار گرفت.
رای کلی و اتفاق نظر هیات داوران و دبیر مسابقه راجع به ارائه های انجام شده توسط هفت گروه معمار دال بر این بود که جملگی طرح ها نوآورانه و خلاق بودهاند که جای تقدیر دارد.
در ادامه پس از بحث و تبادل نظر، شیت های مربوط به هر یک از معماران مجددا مورد بررسی قرار گرفت و در نتیجه چهار طرح واجد رتبه های اول تا سوم شدند. دو طرح مشترکا به عنوان سوم یک طرح دوم و یک طرح عنوان نخست را به خود اختصاص دادند.
نتایج به شرح زیر است: