خلاقیت و نوآوری در روش های تعیین استراتژى در طراحی معماری و شهرسازی که حاصل مطالعات معمار تلقی می گردد، انعکاس دهنده تفکری است که گاهی تبدیل به نظریه هایی کارآمد می شود و یا گاهی بهره مندی جامعه از ایجاد انگیزه تلقی می گردد و از طریق جایزه های معماری مورد تشویق و انتشار قرار می گیرد.
در این راستا، رسانه تخصصی موفق که شناخت و مطالعات جامعه شناسی و مردم شناسی از ارکان اصلی تداوم در ارائه عملکرد آن است، برای انتخاب موضوع و با مطالعات گسترده مرتبط با دیدگاه های حرفه ای و همچنین جذب مخاطب خود، منتشر می گردد و بنابراین دارای ابعاد گسترده ای در زمينه سازی رقابت حرفه ای و جریان ساز خواهد بود.
بدین منظور طراحی و تعیین دیدگاه های رسانه [مجله تخصصی] بر مبنای مطالعات، تمایل حرفه ای و تجربه اجتماعی – فرهنگی توسط صاحب اندیشه [مسئولین رسانه] تعیین می گردد و وارد عرصه می شود و سپس انتشار آن در شناخت، توسعه و ارائه ارزش های ریشه ای و نوین در چهارچوب سیاست های آن رسانه منتشر می گردد.
به عبارت دیگر، انتشار رسانه تخصصی موفق در قالب نشریه و به عنوان مطبوعات سراسری و با رویکردهای تخصصی همواره جایگاه اجتماعی و حرفه ای خود را رقم زده و مخاطبینی را پیش روی دارد، در این راستا نشریه با اتاق فکر و در چهارچوب سیاست های تعیین کننده خود به یکی از اهداف و وظایف حرفه ای می پردازد و جایزه # جشنواره# فستیوال را در تخصص حرفه ای خود تعریف و همچنان رویکردها و دیدگاه هایی را در این خصوص تعریف می نماید، یکی از نمونه های این نوع جریان سازی، جایزه معماری داخلی ایران است که با افق فکری، رویکرد و سوابق انتشارات مشخص خود و برگزاری مراسم و کنفرانس های معماری در ایران تعریف شده است و هم اکنون در مسیر دهمین سال برگزاری جایزه است که تاکنون بیش از یک هزار طرح (از سال ١٣٨٧) مورد قضاوت و ارزشیابی قرار گرفته است و جوایز نقدی به برندگان جایزه داده شده است.
قابل ذکر است که برگزاری جایزه در این سال ها، مبنی بر اصول و مبانی تعریف شده داوری و همچنین مطالعات مربوط به معیارهای قضاوت، تعریف شده است.
بالتبع برگزاری جایزه دارای ابعاد گسترده ای در هدایت جامعه حرفه ای و ایجاد الگوهای موفق [پس از انتشار برندگان] خواهد بود. در قوانین بین المللی فاصله ای حساس به لحاظ عملکرد و نگرش شغلی (در حرفه) بین طیف گردانندگان جایزه (جایزه دهندگان) و جایزه گیرندگان (طراحان) است.
جایزه دهندگان موفق طی مطالعات و مستندات محتوایی و در چهارچوب قوانین حرفه ای، روند بی قید و شرط در انتخاب طرح توسط هیئت داوران را اعلام کرده و انتشار می دهند و تثبیت جایگاه حرفه ای و تداوم ایشان کاملاً بستگی به عملکردشان دارد.
جایزه معماری آسیا که امسال سومین سال برگزاری را سپری می کند نیز یکی از فعالیت های حرفه ای نشریه تخصصی 2A است که با دیدگاه های مشخص خود، در عرصه بین المللی تعریف شده و با رویکرد قاره ای خود به ارزش های معماری و اصالت اثر در خلاقیت و نوآوری متفکرانه تاکید نموده و نه تنها به انتشار این آثار در کنار یکدیگر و ارزشیابی با يكديگر پرداخته بلکه فضایی بین گفتگو با دیگر قاره های جهان نیز فراهم آورده است.
بدون تردید، قدرت تفکر و هنر معمار – طراح به عنوان شرکت کننده در جایزه در ارائه سطح معمارانه او در رقابت جهانی و در عرصه بین المللی ثبت خواهد شد.
او خود و هنرش را در جایگاهی قرار می دهد که منطبق با دیدگاه ها، ارزش ها، قوانین و شرایط داوری جایزه و در سطح بین المللی محک می خورد که نشان از قدرت و توانایی او [طراح]در حرفه اش تلقی می گردد.
اشاره می نمایم، تعریف جایزه بدون رویکرد و اهداف مشخص و حتی عدم اعلام نام داوران، از سوی بعضی از برگزارکنندگان جهانی دارای زمینه های تبلیغاتی است که در مقوله بحث قرار نخواهد گرفت.
جایزه معماری، محلی برای گفتگو معمارانه بین حرفه مندان در این حوزه بر سر معماری کشور [جوایز داخلی] و معماری دنیا [جوایز بین المللی] است و احترام به روش های فکر و ایده های یکدیگر، واجد اهمیت است. مسابقات و جایزه های معماری یکی از مهم ترین محورهای این حرفه و چه بسا تعیین کننده سطح حرفه ای جامعه مهندسی و معماری است.
داوران در مسابقات و جایزه های بین المللی با هر ملیت، دین و تفکر همگن یا ناهمگن در کنار یکدیگر به گفتگو می نشینند و گاه به رغم تفاوت های آشکار از نظر برداشت ها و تفسیرهای مرتبط با جریان داوری سرانجام به انتخاب مشترک می رسند.
منتشر شده در شماره 51، پاییز 96